The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Investors

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Obstakels en kansen voor het ecosysteem van datacenters in 2018

Rob Johnson •

Een toegenomen gebruik van de rand van het netwerk en een grotere afhankelijkheid van cloud- en co-locatieaanbieders zijn belangrijk voor de ontwikkelingen die we volgend jaar verwachten te zien.

Van het veranderen van de fysieke architectuur van datacenters, of dat nu richting een hoge dichtheid of richting hybride is, tot het veranderen van de manier waarop de wereld denkt over het eigendom van gegevens, 2018 zal een aantal belangrijke veranderingen in de datacenterindustrie inluiden. Dit is wat we verwachten te zien in de komende 12 maanden:

1. Opkomst van het Gen 4 datacenter: Net zoals iPhone de drijfveer was voor ontwikkeling van de cloud, zullen datacenters vanwege de volgende technologiegolf gedwongen worden zich opnieuw aan te passen. Gedistribueerd computergebruik, toegenomen gebruik van de rand van het netwerk en realtime gegevens eisen een datacenter dat rand- en kerncapaciteiten volledig kan integreren. Welkom bij Gen 4. Het datacenter van de volgende generatie zal capaciteit in schaalbare modules bieden, terwijl koeloplossingen, stroomvoorziening met een hoge dichtheid, lithium-ionbatterijen en geavanceerde PDU’s worden gebruikt om een naadloze werking van de rand naar de kern te kunnen bieden. Gen 4 datacenters zullen dit alles samenbrengen met behulp van geavanceerde monitoring- en beheertechnologieën waardoor IT-knooppunten tegelijkertijd kunnen werken om de complexiteit te vereenvoudigen, de latentie en kosten vooraf te verminderen en tevens de bezettingsgraad te verhogen.

2. Cloudaanbieders stappen over op co-locatie: Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud en met dit toegenomen gebruik is er ook meer vraag naar datacentercapaciteit. Hoewel sommige cloudaanbieders hier aan ten onder zullen gaan, zullen anderen, hetzij door eigen keuze of door noodzaak, op zoek gaan naar co-locatiepartners. Co-locatiefaciliteiten spelen hier al op in door cloudspecifieke ruimte in bestaande datacenterruimtes beschikbaar te stellen en door ‘build-to-suit’-faciliteiten aan te bieden.

3. Het middelgrote datacenter opnieuw vormgeven: De uitbreiding van cloud- en co-locatieresources verandert het landschap voor traditionele datacenters. Omdat bedrijven steeds afhankelijker worden van de cloud en co-locatiefaciliteiten, zullen er steeds meer kleinere bedrijfslocaties met verhoogde efficiëntie, veiligheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid opkomen. Zelfs waar nog niet zo veel gebruik wordt gemaakt van de cloud en van co-locatie, zijn naar verwachting hybride cloudarchitecturen de volgende stap. Deze combineren veiligere eigen IT-resources met een particuliere of openbare cloud om zo kosten te besparen en risico’s te beheersen.

4. (Eindelijk) hogere dichtheid: De toenemende invoering van in hoge mate geconvergeerde computersystemen en een hoger omzetpotentieel voor racks voor co-locatieaanbieders zijn slechts een paar redenen waarom racks met een hoge dichtheid in populariteit toenemen. Hoewel 10 kW reeds de norm aan het worden is en installaties van 15 kW in locaties van grote omvang niet ongewoon zijn, gaan sommige al langzaam richting de 25 kW. Deze vooruitgang kan echter langzaam verlopen, grotendeels als gevolg van vormfactorgerelateerde overwegingen, maar de gelijktijdige vraag naar stroom en ruimte zal deze trend in 2018 en daarna zeker voortzetten.

5. De wereld reageert op de edge: De evolutie van de rand van het netwerk roept nieuwe vragen op, vooral wanneer netwerken door steden, staten en over nationale grenzen heen lopen. Wie is de eigenaar van gegevens die zijn opgeslagen in resources aan de rand van het netwerk? Hoe garanderen wij dat gegevens veilig zijn? Deze vragen beperken zich niet alleen tot de industrie en experts – bedrijven, overheden en regelgevende instanties over de hele wereld zullen gedwongen worden om hierop in te spelen.

INVESTORS
Overzicht

Taal & locatie